Rouw advertentie voor Tahir Elçi

Op 2 december jl. hebben FTW en L4L, samen met 34 organisaties en advocaten, twee rouwadvertenties (klik hier, en hier) laten plaatsen  in twee Turkse kranten ter ere van advocaat Tahir Elçi. Elçi werd afgelopen zaterdag meteen na een persconferentie op klaarlichte dag door het hoofd geschoten en overleed ter plekke. De organisaties hebben middels de rouwadvertentie hun medeleven betuigd aan de familie, vrienden en collega’s van Elçi.

Tijdens de persconferentie riep Elçi, een alom gerespecteerd mensenrechtenadvocaat, op om een einde te maken aan de oplopende geweldscyclus die Turkije al maanden in zijn greep heeft.

Elçi heeft zich vanaf 1992 onvermoeibaar en met gevaar voor eigen leven ingezet voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Zuidoost-Turkije, veroorzaakt door de strijd tussen het Turkse leger en de PKK. Hij heeft verschillende zaken bepleit bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Tijdens de recente onrust in Zuidoost-Turkije heeft hij in zijn hoedanigheid als Deken van de Orde van Advocaten van Diyarbakir fact finding-missies georganiseerd en mensenrechtenschendingen gedocumenteerd.